top of page
Yazarın fotoğrafıYiğitcan Aydoğdu

Çocuğa verilen cep harçlığının kullanımı ve sözleşmede geçerliliği

18 yaşına henüz ulaşmamış, akli dengesi yerinde olan çocukları sınırlı ehliyetsizler grubuna dahil etmekteyiz. Yapacağı bazı işlemlerde kendi kararı sonuca ulaşmasını sağlasa da bazı fiillerinin geçerlilik kazanabilmesi için temsilci izni gerekmekte, bazı fiiller için icazet alınması halinde bile geçerlilik sağlanamamaktadır. Kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarda serbest olan çocuk, kambiyo taahhüdü altına girme, ana parayı alma gibi faaliyetler için danışman onayını almalıdır. Fakat kefil olma vakıf kurma önemli bağışlarda bulunma ve rekabet yasağı sözleşmesi imzalama hususu, icazete bakılmaksızın kesin hükümsüzdür.


Çocuğa verilen harçlık, onun harcama ölçüsü ve kuracağı işlemdeki hükmün askıda geçersiz mi ya da kesin hükümsüz mü olacağı gibi konuları ele alalım.


Bir çocuğa cep harçlığı verilmesi, kendisine harçlık verilen çocuğun olgunluk derecesi dikkate alındığında, bu çocuk tarafından yapılması olağan kabul edilecek işlemler için, anne babası tarafından önceden verilmiş izni ifade eder. Anne baba, olağan işlem için yasak koymuşsa, böyle bir iznin varlığından bahsedilemez.


TBK madde 287 :Fiil ehliyeti bulunmayan kişi ayırt etme gücüne sahipse, bağışlamayı kabul edebilir. Ancak, bağışlananın yasal temsilcisi bu kişinin bağışlamayı kabulünü yasaklar veya bağışlanılan şeyin geri verilmesini emrederse, bağışlama ortadan kalkar



31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page